Buget de 117 miliarde de lei vechi, solicitări de 1700 de miliarde

Proiecte multe, bani puţini! Este situaţia începutului de an în fiecare dintre localităţile judeţului Ialomiţa. Toate cele 66 de primării au depus la Consiliul judeţean o listă cu proiecte pentru care solicită finanţare în 2017. Doar că valoarea acestor solicitări este de 15 ori mai mare decât suma alocată pentru echilibrarea bugetelor locale. La întâlnirea consultativă cu primarii pentru împarţirea banilor, preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că au fost solicitaţi 1700 miliarde de lei vechi. Iar suma alocată anul acesta este de numai 117 miliarde: 67 însemnând sume defalcate din taxa pe valoare adaugată şi 50 de miliarde din cota impozitelor pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

Singura soluţie pentru suplimentarea bugetelor locale o reprezintă accesarea de fonduri externe. În 30 de zile de la publicarea legii bugetului în Monitorul Oficial, primăriile pot depune cereri pentru susţinere la administraţia centrală.
La acest moment, sunt contractate pe PNDL 70 de proiecte care se află în derulare. 13 primării figurează fără nici un astfel de proiect, în schimb sunt primării cu venituri proprii însemnate din taxe şi impozite. Primarii chibzuiţi care au păstrat deoparte ceva bănuţi pentru cofinanţări, cât şi cei care nu au executat bugetul din 2016 până la ultimul leuţ, înregistrează cele mai mari excedente.

Lasă un răspuns