Clevetici, Gură- Cască om politic, Coana Chiriţa, Parvenitul şi Judecătorul sunt doar câteva dintre personajele secolului al XIX-lea, la fel de actuale şi în zilele noastre. Puntea între lumea lui Alecsandri, Caragiale, Eminescu şi lumea contemporană au creat-o actorii teatrului de stat din Constanţa, Luiza Martinescu, originară din oraşul Amara, şi Liviu Manolache, în cadrul proiectului educativ „Ora de teatru”, demarat azi în Ialomiţa. Prima reprezentaţie au susţinut-o la sala de spectacole a Consiliului Judeţean în faţa a zeci de elevi de la Liceul Pedagogic, care, sub genericul ,,Cine suntem noi? ,, , au avut parte de o lecţie interactivă despre valorile culturii naţionale, având ca temă câteva din capodoperele teatrale ale celor trei corifei ai literaturii româneşti.
Între reprezentaţiile de pe scenă, actorii au interacţionat cu elevii despre adevărurile spuse de cei trei mari scriitori despre o societate defectă, pe care numai educaţia şi cultura o pot salva. De aceea proiectul „Ora de teatru” este o pledoarie pentru actul de cultură și educație, prin care tânăra generație să-și descopere identitatea national-culturală și să inteleagă mai bine cine suntem ca națiune în contextul actual al globalizării.
Elevii au plecat de la teatru cu zâmbetul pe buze, dar şi cu alte gânduri despre Eminescu, Alecsandri, Caragiale şi societatea actuală.
Schiţele dramaturgului Ion Luca Caragiale, „Cânticelele comice” ale lui Vasile Alecsandri şi scrierile lui Mihai Eminescu vor ajunge în 7 licee din judeţul Ialomiţa și la Casa Memorială ,,Ionel Perlea,, din Ograda, unde cei doi actori din Constanţa vor susţine 20 de reprezentaţii ale proiectului „Ora de teatru”.