Turte cu usturoi, grâu încolţit şi crenguţe de pom roditor! Toate au fost pregătite de preşcolari pentru sărbătoarea Sfântului Andrei. Însoţiţi de educatoare, prichindeii Grădiniţei “Junior” din Slobozia au venit la Muzeul Naţional al Agriculturii pentru a învăţa despre obiceiurile din ultima zi a lunii noiembrie.
Prezenţa copiilor la muzeu de ziua Ocrotitorului României a devenit deja tradiţie. În fiecare an, sute de şcolari din judeţ trec pragul instituţiei pentru a cunoaşte obiceiurile străbune. În ajun de Sfânt Andrei, în atelierele muzeului s-au apucat de treabă preşcolarii de la “Junior”. Sub titulatura „Sf. Andrei Cap de Iarnă”, denumire dată de bucovineni, micuţii au semănat grâu în ulcele, au modelat aluat sub formă de turtiţe şi au pus la înflorit crenguţe de pom roditor.
Muzeografii le-au povestit copiilor care sunt legendele legate de obiceiurile practicate de sărbătoarea Sfântului Andrei pentru ocrotirea oamenilor şi a gospodăriilor. Turte pentru fetele nemăritate, usturoi pentru alungarea duhurilor rele, grâu încolţit pentru belsug şi sănătate şi crenguţe pentru noroc.
Dincolo de tradiţiile şi superstiţiile legate de Sf.Andrei, copiii şi-au luat joaca în serios şi asteaptă ca şi anul viitor să revină la Muzeul Agriculturii.