Ziua bibliotecarilor a fost marcată la Slobozia, alături de scriitori ialomiţeni! Iubitorii de carte s-au adunat luni dimineaţă ( 24 aprilie 2014), în sala Studio a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, unde, împreună cu reprezentanţii acestei instituţii, cu bibliotecari şi scriitori din judeţ, dar și din Buzău, au sărbătorit Ziua Naţională a Bibliotecarului, zi care în întreaga lume este dedicată cărţii şi dreptului de autor! Pentru că cei care scot cărţile din anonimat, merită o ieşire din anonimatul profesional.
Manifestarea dedicată îndrumătorilor printre file şi rânduri a cuprins lansarea şi prezentarea mai multor cărţi aflate sub semnătura scriitorilor din Ialomiţa. Scriitori din „Zodia Helis” au venit în faţa cititorilor cu aparițiile editoriale din 2017. Alexandru Bulandra continuă și în acest an să își surprindă cititorii cu pagini din istoria Urzicenilor. Pagini de memorialistică care țin de istoria acestor locuri au fost prezentate publicului care a luat parte la Ziua Bibliotecarului din România. Totul pentru ca amintirea oamenilor ce au marcat momente din trăirea de peste timp a urzicenenilor să rămână vie în conștiința colectivă.
Lili Balcan a venit în fața publicului cu „Alte momente din viața oamenilor simpli de provincie, de ieri și de azi”, un volum care surprinde în proză scurtă adevărate flash-uri din trecerea prin viață a unor personaje reale, dar puțin cunoscute cititorilor. Oameni obișnuiți, surprinși într-un detaliu care le-a marcat existența.
Poate cel mai cunoscut romancier contemporan pe care îl dă județul Ialomița peisajului literar românesc, profesorul Titi Damian, a prezentat tetralogia „Muscelenii”, un adevărat tablou în cuvinte al vieții țăranului român. Lucrarea a fost foarte bine primită de critica de specialiate, înscriindu-se pe linia deschisă în literatura română de Ion Rebreanu sau Marin Preda.
Începând de la tradiţionala concurenţă pe care o face micul ecran, până la cea a Internetului, biblioteca rămâne centru cultural şi informaţional al societăţii. Astfel că ziua bibliotecarului este în fiecare zi, când el e solicitat de utilizatori. Deci, mereu.