Maraton de teatru, poezie, jazz, proză scurtă şi umor la împlinirea a 95 de ani de la naşterea marelui regizor şi dramaturg Ion Ghelu Destelnica! Umorişti, poeţi, actori şi prozatori, oameni de cultură şi iubitori de frumos, de pe aici şi de dincolo de graniţă, au venit în mijlocul Bărăganului să îl omagieze pe patronul spiritual al bibliotecii comunale din Stelnica. Prilej cu care, la Căminul Cultural din satul Maltezi, au fost lansate cărţi, s-a ascultat muzică, s-au rostit versuri şi replici de teatru cu umor, au fost susţinute discursuri omagiale şi de bună amintire, au fost vernisate expoziţii de grafică, pictură şi fotografie, într-o ediţie culturală de excepţie, menită să aducă în conştiinţa colectivă un nume din galeria de onoare a Bărăganului şi însemnătatea lui.
De 9 ani, Ion Ghelu Destelnica păstoreşte spiritual biblioteca din comună, astfel ca la început de mai, pe când se năştea artistul, se sărbătoreşte ziua bibliotecii şi cititorii ei.
Evenimentul a fost girat şi de autorităţile judeţului.
Invitat de onoare al manifestării tradiţionale din Stelnica este Radu Bogdan Ghelu, care a călcat pe urmele tatălui său, Ion Ghelu Destelnica, la rândul său cetăţean de onoare al comunei!
Programul festiv al zilei a fost deschis de micii actori ai şcolii gimnaziale din comună, care au jucat câteva fragmente dintr-un text scris de mână în 1980 de Ion Ghelu Destelnica, pentru un spectacol de estradă şcolară. Moment apreciat la final de fiul artistului!
După o interpretare fără cusur, dar cu umor, în scenă a intrat prin telefon un actor adevărat, care locuieşte tocmai în Canada, acolo unde a înfiinţat o clasă de actori, ce poartă numele lui Ion Ghelu Destelnica. A trimis în România o studentă la actorie, care studiază la Bucureşti ştiinţe economice. Cu o română stâlcită, aceasta a citit cu emoţie în faţa publicului, un fragment din opera marelui dramaturg.
Radu Bogdan Ghelu a dăruit conducerii bibliotecii un manuscris al operei „Gorila cu mănuşi”, semnat de tatăl său, manuscris care nu a fost publicat niciodată. Autorităţile locale şi-au luat angajamentul că opera va intra la tipar cât de curând.
Trecerea către partea a doua a evenimentului, cu lansările de carte ale scriitorilor ialomiţeni şi ale umoriştilor constănţeni, au făcut-o poetul Mihăiţă Macoveanu şi cântăreaţa Mădălina Mantu, cu un moment magistral de jazz şi poezie patriotică.
Prieteni ai cărţii şi apropiaţi ai scriitorilor ialomiţeni, membrii Clubului de Umorişti din Constanţa, au venit de la mare la Dunăre, ca să cinstească memoria lui Ion Ghelu Destelnica, să lanseze volumul „Containerul cu umor” şi să înveselească atmosfera cu epigrame, caricaturi şi poezii vesele. În această linie s-a încadrat şi cea mai recentă apariţie sub semnătura Florentinei Dalian, membru ialomiţean al clubului, „Miss Univers”!
Cei care au încheiat întâlnirea festivă au fost scriitorii locali Constantin Gornea şi Florin Ciocea, cărora li s-a alăturat cu sonete, Ilie Comăniţa.
Organizatorii speră ca ediţia viitoare să fie organizată în aer liber, pe malul braţului Borcea, dacă proiectul aprobat de autoritaţile judeţului va fi finalizat şi Stelnica va avea o zonă turistică amenajată corespunzător. Până atunci, invitaţii de anul acesta vor depăna amintirile unei întâlniri de suflet, în numele lui Ion Ghelu Destelnica!