Noaptea muzeelor a ajuns un punct de maxim interes şi în calendarul cultural al ialomiţenilor. Astfel că la Slobozia a fost înregistrat un nou record de vizitatori la manifestare! Peste două mii de copii, tineri şi adulţi au trecut pragul celor două muzee din reşedinţa de judeţ în noaptea de sâmbătă spre duminică. Expoziţiile şi evenimentele speciale organizate de Muzeul Judeţean de Istorie şi Muzeul Naţional al Agriculturii i-au atras ca un magnet pe slobozeni, de la mic la mare, până târziu în noapte.
Accesul gratuit la colecţiile muzeale şi programul interactiv sunt menite să stimuleze interesul publicului larg asupra bogăției și diversității patrimoniului cultural național. La Muzeul de Istorie, au fost vizitate expozițiile permanente: Evoluția comunităților umane în bazinul Ialomiței. Omul și râul, Colecția de artă Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru, Expozitia foto splendind Acsinte, dar şi expoziţia temporară „În Grădina Ghetsimani”, care a adus în atenţia publicului fenomenul bisericuţelor din lemn cu roţi şi proţap, din Basarabia.
Istoria Sloboziei în imagini a atras vizitatorii de la mic la mare.
Vizitarea expoziţiilor a fost făcută într-o ambianţă muzicală asigurată de elevi ai Liceului de Artă şi de la Palatul Copiilor.
Muzeul Naţional al Agriculturii şi-a prezentat şi el publicului colecţiile reprezentantive. De la motorul cu aburi şi alte utilaje agricole de epocă, vizitatori au putut afla mai multe despre uneltele agricole confecţionate în gospodăriile rurale, dar şi despre obiecte de uz casnic, mobilier, ceramică şi textile. Atelierele, instituţiile şi tradiţiile din lumea satului de odinioară au impresionat prin unicitatea lor.
Atât la interior, cât şi la exterior, pe esplanada muzeului, au fost amenajate spaţii pentru momente artistice, de teatru, muzică şi dans.
Înainte de plecare, vizitatorii s-au pozat în expoziţii şi au cumparat un suvenir. Nimeni nu a observat însă lipsa ghidajului şi tricourile muzeografilor, purtate în semn de protest faţă de legea salarizării unitare.
Cei care deţin cheile istoriei încearcă an de an să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în dezvoltarea societăţii. Pentru a omagia diversitatea culturală, cea mai importantă sărbătoare din an pentru păstrătoarele de colecţii valoroase, “Noaptea muzeelor”, a mobilizat zeci de muzee din ţară şi câteva mii din Europa.