Trei zile de festival şi recitaluri de excepţie, invitaţi speciali şi piese în primă audiţie. Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului concurs Naţional de Interpertare a Liedului şi Dirijat“Ionel Perlea” a adus la Slobozia artişti din toată ţara, pentru a cinsti personalitatea marelui dirijor şi compozitor. Şi pentru prima dată în istoria festivalului, a fost înfiinţată secţiunea de dirijat. S-a cântat cu orchestră şi cei mai buni au primit trofeul „Ionel Perlea”. Gala laureaţilor a adus pe podium şapte premianţi. Premiul cel mare la secţiunea dirijat a reprezentat şi primul premiu obţinut vreodată pentru tânărul student dirijor, Eduard Viorel Boboia, din Bucureşti, aplaudat de preşedintele juriului, maestrul dirijor Sabin Păuţa.
Competiţia a fost una strânsă la interpretarea liedului, astfel că departajarea a fost grea, având în vedere tradiţia festivalului în promovarea muzicii de cameră. Premiile speciale, menţiunile şi premiile acordate au răsplătit munca artiştilor. Trofeul „Ionel Perlea” a ajuns pe mâinile studentei din Bihor, Andrada Oana Urs, care a interpretat un lied semnat chiar de Sabin Păuţa.
Slobozia a fost pentru trei zile capitala muzicii lirice româneşti, într-un concurs ce cunoaşte tinereţea fără bătrâneţe..în glasurile concurenţilor, invitaţilor şi în sufletul publicului. Festivalul ce îşi leagă numele de marele dirijor şi compozitor Ionel Perlea a ajuns însă la o ediţie a maturităţii, după un sfert de secol de muzica şi poezie, de stabilitate şi continuitate…
Premiaţi în cadrul galei au fost şi oamenii care şi-au pus amprenta în cei 25 de ani de organizare neîntreruptă a acestui festival: profesorii Grigore Constantinescu şi Mariana Slătineanu Nistor.
Sub privirea pătrunzătoare a marelui compozitor Ionel Perlea, a urmat gala laureaţilor. Seara a fost îmcheiată de recitalul sopranei Irina Iordăchescu, laureată a festivalului în anul 1999.