Programul european “Erasmus +” a deschis o nouã lume pentru elevii profilului Turism și Alimentație Publicã, din cadrul Liceului Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza” din Slobozia. Parte a proiectul “Multitasking Approach for Quality Professional Tranining in Tourism and Catering”, 20 de elevi slobozeni de clasa a IX-a, nivelul 1 de calificare în servicii de turism și alimentație, au participat la douã stagii de mobilitate profesionalã în Portugalia, regiunea Setubal.
Elevii au efectuat în Portugalia cursuri de limba englezã și limba portughezã, dar și stagii de practicã profesionalã cu durata de 90 de ore, timp de 15 zile, câte 6 ore pe zi, în douã fluxuri, în lunile ianuarie și aprilie. Instituțiile gazdã în care elevii au desfãșurat stagiile de practicã au fost: restaurantele O Batikano’s – Ind. Hoteleira, O Quintal Nelson & Chão și Novo 10 Nelson Pais Pereira & Filhos, precum și hotelurile Hoteis do Rio Sado și Hoteis Campanile. În timpul mobilitãților, elevii au fost monitorizați cu atenție de cãtre tutorii instituțiilor de primire.
Pe durata implementãrii proiectului, au fost îmbunãtãțite competențele elevilor de comunicare într-o limbã strãinã și a fost asimilatã terminologia specificã în sectorul turismului și alimentației (atât în englezã cât și în portughezã). Elevii participanți au fost pregãtiți sã se adapteze la un mediu socio-economic nou, sã comunice eficient și sã coopereze cu ceilalți angajați ai restaurantului.
Organizatorul proiectului, Liceul Tehnologic ”Al. I. Cuza”, a avut ca scop creșterea nivelului de cunoștințe tehnice generale și specializate, precum și dezvoltarea de abilitãți care pot permite elevilor de la Profilul Turism și Alimentație (grupul țintã) sã își dezvolte traseul profesional pânã la nivelul 4 de calificare. De asemenea, a vizat dezvoltarea de competențe cheie, tehnice generale și tehnice specializate, care vor facilita inserția pe piața europeanã a muncii dupa absolvire, dezvoltarea competențelor de comunicare într-o limbã strãinã de circulație internaționalã, îmbunãtãțirea abilitãților de comunicare și de lucru în echipã, de socializare și cooperare într-un mediu socio-cultural și profesional nou, precum și creșterea nivelului de cunoștințe despre normele de igienã, siguranța muncii și protecția mediului.
Pentru implementarea acestui proiect, unitatea de învãțãmânt a avut cinci instituții partenere. Dintre acestea a fãcut parte ConsUE Portugal, o companie privatã cu sediul în Setubal. Compania are ca principal domeniu de activitate consultanța și sprijinul logistic în domeniul educației și formãrii profesionale. Principalul scop al organizației este sprijinirea dezvoltãrii și diversificãrii ofertei educaționale în educație și formare profesionalã inițialã, realizând o mai bunã înțelegere a dinamicii pieței muncii europene, crescând posibilitãțile de a asimila cunoștințe și competențe în domeniul de activitate, implicându-se activ pentru realizarea unei mai bune inserții a a absolvenților de învãțãmânt tehnologic pe piața muncii.
În cadrul stagiului de pregatire profesională, participanții la mobilitate au efectuat activități specifice, într-un mediu profesional select, atât în restaurante, cât și în hoteluri ce își impun standarde de calitate de excepție. Elevii au învățat să pregătească mise-en-place-ul pentru micul dejun, prânz, cină și ocazii speciale, au primit clienții, au preluat comenzile de la clienți și le-au transmis sectorului de lucru, au servit preparate culinare conform diferitelor sisteme si reguli de servire, au recomandat și servit bauturi, au preparat și flambat preparate culinare cu specific local, au debarasat mesele în functie de vesela și tacâmurile folosite, au întocmit opțiuni de meniu, respectând regulile de igienă și normele de siguranță la locul de muncă.
În hoteluri, elevii și-au îmbunătățit competențele despre întâmpinarea clienţilor, atribuirea camerei stabilite turistului, organizarea activității la nivelul serviciului front-office, organizarea activității desfășurate la nivelul spațiilor de producție, alimentaţie și servire, completarea documentelor specifice activităților desfășurate. Pe lângă stagiul de pregatire profesională și cursurile lingvistice de engleză și portugheză, elevii au beneficiat de cinci zile de program cultural excepțional, în care au avut oportunitatea să cunoască parte din obiectivele turistice reprezentative ale Portugaliei, să se familiarizeze cu tradițiile și cultura portugheză, să își facă prieteni și să rămână cu amintiri de neuitat.