A copilărit la Bucu şi a colindat pe versuri din străbuni! Iar ca profesor de limba şi literatura română, pasionat de etnologie, a dedicat un studiu colindei româneşti. Aura Văceanu, locuieşte în Constanţa, dar s-a întors pe meleaguri ialomiţene pentru a culege informaţii şi ulterior pentru a lansa volumul său, proapăt scos de sub tipar: „Elemente mitice precreştine şi creştine în colinda românească”, volum care cuprinde şi cinci colinde din comuna natală. Lansarea a avut loc la Muzeul Naţional al Agriculturii, în prezenţa câtorva apropiaţi, a elevilor de la Seminarul Teologic şi Liceul Pedagogic, profesori şi autorităţi judeţene.
Profesorul Aura Văceanu a considerat necesară alocarea unui capitol mai amplu folclorului de iarnă, pentru ca preadolescenţii şi adolescenţii, aflaţi într-o etapă de formare a personalităţii, să cunoască această poezie ceremonială şi să o aprecieze pentru frumuseţea imaginilor şi valoarea literară, pentru limba cu parfum arhaic, şi nu în ultimul rând pentru muzica ei.
Legătura dintre literatura cultă şi cea populară, la care vedem geniul creator al poporului nostru, a fost evidenţiată de preotul Cornel Popescu din Constanţa. Acesta susţine că expresia cea mai vie a culturii teologice şi duhovniceşti populare a românului creştin ortodox o reprezintă colindele.
Povestea acestei cărţi a început de la dialogul Aurei Văceanu cu doi etnologi de renume. Discuţiile purtate cu specialiştii au condus la actuala structură a volumului, cu patru mari capitole.
Un ajutor important în culegerea informaţiilor l-au dat chiar rudele profesorului din Bucu, care va reveni cu o ediţie îmbunătăţită după ce va studia noi materiale din Bărăganul ialomiţean.
Capitol de seamă al mitologiei şi mărturie a unor tradiţii culturale statornice, colinda se impune ca preambul strălucit al poeziei scrise româneşti. Depăşind interesul etnografic, colinda este o lecţie importantă şi pentru muzicieni.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.