Bat clopote de nuntă la muzeu! Ceremonialul unuia din cele mai importante evenimente ale vieţii umane, nunta, este redat la Muzeul Agriculturii într-o expoziţie inedită, din care nu lipsesc obiecte valoroase din colecţiile de patrimoniu, dar şi fotografii de epocă. Mijloacele de transport, costumele populare, ştergarele, lăzile de zestre, clopotele şi simbolurile precum bradul şi colacul ne întorc în timp şi ne arată obiceiuri de nuntă, harul meşteşugarului român, bogăţia artistică, dar şi unicitatea artei populare româneşti. Şi atunci, ca şi acum, oamenii se pregăteau din vreme de nuntă.
Ştergarele din lada de zestre, precum şi piesele de port popular, erau ţesute şi croite din copilărie de viitoarea mireasă împreună cu mama ei, iar clopotele erau făurite anume să anunţe alaiul. Lăzile de zestre care păstrau hainele de sărbătoare încununau priceperea şi efortul tâmplarilor în prelucrarea lemnului şi în ornamentarea lui. Trusoul bogat al miresei şi ceremonialul fastuos al nunţii erau elemente importante ale acelor vremuri.
Muzeul Agriculturii deţine în patrimoniul său o foaie de zestre din anul 1801, dar şi o colecţie de fotografii de epocă, care oferă eternitatea chipurilor şi momentelor trecutului. Expoziţia „Bat clopote de nuntă” va rămâne deschisă până în luna octombrie.