Ziua de 20 august a fost declarată de Biserica Ortodoxă Ziua Migrantului Român. Pentru a readuce în atenția opiniei publice fenomenul migrării și oportunitățile diminuării acestuia, în țară sunt desfășurate tot mai multe acțiuni sub genericul ,,Sărbătoarea Diasporei,,! Și la Călărași a avut loc o astfel de acțiune la inițiativa organizației RePatriot, care promovează repatrierea prin antreprenoriat. În parteneriat cu autoritățile locale, Consiliul local al IMM-urilor din Călărași și Fundația Romanian Bussines Leaders, Repatriot a alăturat municipiul de pe malul brațului Borcea celor peste 20 de comunități din țară care au marcat Sărbătoarea Diasporei.
La acțiune au participat oficialitățile județului, antreprenori din România și din străinătate, personalități locale și reprezentanți mass-media. Pentru introducerea în atmosfera evenimentului cu dor de casă, acorduri românești au răsunat în sala gazdă a Consiliului Local Călărași.
Și dacă vorbim despre România și sentimentul de patriotism, nu se putea o zi a migrantului fără intonarea imnului de stat.
Moderatorii conferinței Repatriot au fost fostul ministru Marius Bostan, președintele organizației, și primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin.
Pentru a înțelege mai bine dimensiunile migrării, evenimentul a fost deschis cu apelurile video către doi călărășeni plecați de ani buni la muncă în Londra, respectiv Suedia, pentru a povesti de ce au plecat și în ce condiții ar reveni acasă.
Marius, tânărul it-ist care și-a făcut un rost în Suedia, este școlit la Călărași.
Pentru că legislația actuală cu hățășurile birocrației este prima care ridică bariere între românii de acasă și cei de peste hotare, evenimentului I s-au alăturat și doi reprezentanți ai parlamentului.
După rostirea de declarații mai mult sau mai puțin politice, un alt eveniment artistic a făcut trecerea către mărturii menite să apropie auditoriul de pragmatismul situației.
Antreprenori care s-au întors în comunitățile natale cu experiența acumulată peste hotare, pentru a aduce plus valoare cu viziunea occidentală, au povestit de ce au revenit acasă și cum au reușit să dezvolte o afacere în România. La polul opus, sunt antreprenori care la acest moment sunt departe de gândul revenirii în România.
În agricultură, fondurile europene au fost aborbite de fermieri români în proporție de sută la sută. În Bărăganul agrar, a fost oportunitatea locuitorilor de a-și câștiga painea acasă. Chiar și pentru un călărășean care a muncit 8 ani în Canada.
Experiența antreprenoriatului a venit mânușă și pentru tânărul student Cezar Nourescu, astăzi om de afaceri, partener de nădejde pentru fermieri.
Pentru a-I convinge să vină acasă pe românii plecați la muncă în străinătate, Repatriot oferă informații, sprijin și consiliere în demararea unei afaceri în România.
Cuvântul de final al reprezentantului Guvernului în județul Călărași a făcut referire la efortul colectiv de a diminua fenomenul migrării, în primul rând prin stimularea românilor să rămână în țara lor.
Finalul întâlnirii a fost tot din suflet de român, pe ritmuri de doină, cu promisiunea factorilor de decizie de a se implica mai mult în incercarea de a crea un trai mai bun românilor, pentru a-I convinge și pe cei plecați peste hotare să revină în țara natală.