Artă populară şi tradiţie folclorică la Sălcioara

Sărbătoarea Bunei Vestiri înseamnă bucurie pentru toată creştinătatea ortodoxă! Bucurie a însemnat şi pentru localnicii din comuna Sălcioara, care în ziua marii sărbători au fost gazda manifestării tradiţionale “ Artă populară şi tradiţie folclorică”. Ajunsă la cea de-a 23-a ediţie, aceasta urmăreşte identificarea autenticului în arta populară ialomiţeană, cercetând şi valorificând creaţiile de profil: ţesături, cusături, împletituri, prelucrarea lemnului şi a metalelor. De fiecare dată, acţiunea reuşeşte să demonstreze că interesul pentru valorile autentice şi pentru revigorarea lor există, atât printre vârstnici cât şi printre tineri, valorificând un potenţial artistic şi creativ deosebit, care trebuie doar pus în valoare.

Viaţa locuitorilor din comuna Sălcioara a urmat tiparele tradiţiei ialomiţene, cu o aplecare firească a oamenilor spre frumos şi esenţă, cu bucuria de a se regăsi în intimitatea gospodăriei, anume croită pentru suflet, în obiceiuri, tradiţii, cât şi în portul de muncă şi de sărbătoare. Firul tradiţiilor populare a fost tors înainte, în ciuda vitregiilor istoriei. Localnicii din satele comunei au putut afla mai multe despre valorile autentice din ţinutul lor dintr-un film documentar, proiectat în cadrul manifestării.
După vizionarea filmului, ca mărturii autentice despre viaţa de odinioară a locuitorilor din zonă, au fost adus în faţa publicului războiul şi creaţiile lui. Scoarţe de perete ţesute în război,cu motive florale, cuverturi în trei şi patru iţe cu decoruri geometrice, ştergare de borangic. Toate reunite într-o expoziţie la Căminul Cultural. Publicul spectator le-a putut admira şi a aflat mai multe despre mesteşuguri demult uitate.
Ştafeta a fost dată apoi maeştrilor cântecului şi jocului ialomiţean, într-un spectacol de zile mari.
In cei 23 de ani de Artă Populară şi Tradiţie Folclorică, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa a încercat să valorifice această bogată zestre culturală în expoziţii etnografice, stimulând astfel interesul pentru realizarea unor colecţii permanente de artă populară. Astfel, valori autentice sunt scoase din lada de zestre, din magazii sau şoproane şi expuse spre bucuria vizitatorului de rând sau chiar a specialistului plecat pe firul tradiţiei.

Lasă un răspuns