Andrei Gherghe, un licean din Feteşti, se formează ca programator la o academie IT din Cluj

 

Andrei Gherghe este unul dintre adolescentii carora le plac softurile si aplicatiile! Liceanului de numai 17 ani din Fetesti, ii place nu doar sa le utilizeze, ci sa le creeze! Indragostit de informatica, acesta stia totul despre materia preferata inca din clasa a V-a, cand a creat primul sau soft de calculator, asemanator Windows. Pentru priceperea sa, a fost admis la cursurile organizate pentru studenţi şi absolvenţi, de o firmă de IT din Cluj-Napoca. Adolescenţii învaţă să creeze softuri şi aplicaţii, iar după doi ani pot primi atestat de programator, înainte să aibă diplomă de bacalaureat.

 

 

12966465_1205188972847834_678572593_n

 

 

Elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Carol I” din Fetești și student, în anul I, la Academy+Plus din Cluj, Andrei Gherghe este pasionat de informatică și de limba engleză. In primii doi ani de liceu a reprezentat județul Ialomița la faza națională a Olimpiadei de Informatică. Anul trecut, a reușit să se claseze printre primii zece finaliști ai concursului Public Speaking.

 

Tastatura, mouse-ul, monitorul și desigur computer-ul l-au fascinat încă din primii ani de viață. Se ghemuia în brațele mamei și urmărea modul în care aceasta tehnoredacta paginile unei publicații locale. Își însoțea tatăl la redacția postului de radio unde își desfășura activitatea și cerea explicații în legătură cu modul în care funcționau echipamentele. Limba engleză a învățat-o singur începând de la vârsta de patru ani și tot singur a început să descifreze limbajele de programare. Fiind întrebat de doamna educatoare ce și-ar dori să devină atunci când va crește, el a răspuns ferm: “Om de știință!

 

Principala sursă de informare a fost internetul. L-a descoperit pe Steve Jobs care a devenit idolul său, iar când acesta s-a stins din viață, Andrei a simțit că și-a pierdut un bun prieten.

 

La 12 ani a creat primul său program, conceput pentru a calcula costuri și timpi de producție pentru tatăl său care efectua toate aceste calcule manual, ajutându-l astfel în afaceri. De ziua lui, când era în clasa a opta, în loc de banala petrecere, Andrei a preferat să își petreacă timpul cu Luci, prietenul său cel mai bun, realizând un program în C++, de care cei doi prieteni s-au simțit foarte mândri.

 

Ar fi vrut să se înscrie la Liceul Internațional de Informatică din București, dar a ales să rămână la Fetești, fiind convins că și  Liceului Teoretic „Carol I” are profesori care îl pot ajuta să își dezvolte cele două pasiuni. Lucru care de altfel s-a și întâmplat.

 

Din dorința de a se pregăti și mai mult în ceea ce privește partea practică, și-a dorit să cunoască programatori într-un cadru organizat cu care să comunice “pe aceeași frecvență.” A găsit informații despre Academy+Plus din Cluj și și-a propus să devină cursantul academiei! La început, părinții au fost sceptici! Au mers , totuși, cu fiul lor la Cluj și s-au asigurat că nu vor fi nevoiți să încheie vreun contract prin care Andrei să fie obligat să lucreze necondiționat pentru companie, deoarece cursurile sunt gratuite. Academy+Plus este o școală care pregătește  programatori aplicând  platforma de studiu implementată de Școala 42 din Paris, sub egida căreia se află. Elevul din Fetești a trecut cu ușurință de primele probe, iar o lună din vacanța de vară și-a dedicat-o celui mai greu examen de admitere din România, pe care l-a depășit cu succes. Reprezentanții academiei l-au încurajat să se transfere la un liceu din Cluj, însă împreună cu familia, Andrei a decis să își continue studiile la Fetești, și să aloce vacanțele și zilele de sfârșit de săptămână pentru academie.

 

Cu siguranță că nu este ușor pentru un elev de 17 ani să își împartă timpul între cursurile de la liceu, concursurile școlare și examenele de la academie. Cele două forme de învățământ sunt la poluri opuse ca și formă de organizare. La liceu trebuie să asimileze informații care îi îmbogățesc cultura generală și îi exersează capacitatea de memorare.

 

“La academie, se pune accentul pe dezvoltarea creativității și a spiritului de echipă. Am găsit aici oameni asemenea mie, “born to code” și un mediu în care simt că îmi pot pune în valoare calitățile, la fel ca toți ceilalți, de altfel”, spune Andrei.

 

Acum, băiatul de 17 ani din Fetești se pregătește, împreună cu colegii săi de la Cluj, un proiect pe care îl vor susține, în luna mai, la Luxemburg.

 

Este optimist, pragmatic, perfecționist și pune suflet în tot ceea ce face: “Încerc să nu mă îngrijorez în legătură cu ceea ce nu pot schimba, pentru că îmi direcționez timpul pe ceea contează cu adevărat. Sunt perfecționist pentru că, uneori verific ore în șir un proiect ca să mă asigur că nu există nicio parte oricât de mică din program care să nu funcționeze așa cum trebuie. Imi place să lucrez în echipă. În clasele mici am fost ignorat aproape de toți copiii de vârsta mea, pentru că nu aveam aceleași preocupări ca și ei, dar nu regret acest lucru. Prefer să am puțini prieteni, iar restul să fie oameni cu care socializez. Nu las pe nimeni să îmi schimbe principiile legate de informatică, de atenția la detalii.

 

Andrei a partipat la inceput de aprilie,  la faza județeană a Olimpiadei de Tehnologia Informației, secțiunea C# și va reprezenta Ialomița la faza națională. De asemenea, s-a întors cu mențiune de la faza națională a concursului internațional Public Speaking… Pentru ca pe lângă informatică, Andrei Gherghe mai e pasionat și de engleză și de public speaking. A fost în primii 10 pe țară, anul trecut, la acest gen de competiții, iar acesta este al treilea an în care participă și speră ca pe viitor să reușească să-și combine armonios cele trei pasiuni. 

 

Lasă un răspuns