Rică Răducanu, fiu al Bărăganului, ales cetăţean de onoare al comunei natale

Rică Răducanu, pe numele său adevărat Necula Răducanu, s-a născut la 10 mai 1946, în comuna Vladeni, din judeţul Ialomiţa. La împlinirea a 70 de ani de viaţă, celebrul portar român de fotbal, a fost invitat de autorităţile locale, în comuna natala, cu ocazia lansării unei monografii, în paginile căreia se află ca fiu al satului. Prilej cu care a fost desemnat cetăţean de onoare al localităţii, iar baza sportivă a localităţii va purta numele său.          

   Rică Răducanu a vizitat şi Muzeul Satului din Vlădeni, unde ipostaze ale copilariei sale au stârnit mari emoții și amintiri din anii în care bătea prima oara mingea pe un teren de fotbal.Rretras din activitate, Rică Răducanu este o legenda vie a fotbalului românesc. Acesta a debutat în Divizia A, cu Rapid Bucuresti in 1966. A rămas sa joace pentru Rapid timp de zece sezoane, câştigand Compionatul Romaniei în 1967 şi Cupa Romaniei  în 1972. La Rapid a jucat in echipa cu alti jucători celebri ai acelor vremuri, ca Neagu, Lupescu, Dumitru şi Coe. Stilul lui de a apara, deşi eficient, a fost extravagant, el fiind si primul portar român ce reusea sa marcheze într-un meci oficial şi primul ce avea sa fie prins în ofsaid . De-a lungul anilor a mai evoluat la Sportul Studenţesc, la Steaua Bucureşti şi la FCM Reşiţa.              

 

    Dupa perioada de la Rapid a castigat Cupa de României în 1979, cu Steaua Bucureşti. Spre sfarsitul carierei sale a jucat pentru Autobuzul şi Spartac în ligile inferioare. După terminarea carierei sale sportive, el a intrat în afaceri, avand mai multe magazine alimentare sub denumirea comercială „Merci Rica”. Răducanu a strans 61 de selectii pentru  echipa naţională a Romaniei între anii 1967 şi 1978. El a reprezentat ţara sa la Cupa Mondiala din Mexic 1970 . 

 

Lasă un răspuns