Caravana Dialogului Structurat Cu Tinerii La Slobozia

Tinerii ialomiţeni au participat la prima cafenea publică organizată de către Forumul Tinerilor din România şi echipa “tineREŢEA” Ialomiţa, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Ialomiţa. Eveniment în cadrul căruia tinerii au fost consultaţi cu privire la problemele locale de tineret, pe de o parte, iar pe de alta, aceştia au participat efectiv la formularea raportului de ţară ce va fi înaintat Uniunii Europene, respectiv Comisiei de Tineret. 

 

Cafeneaua publică, organizata la Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea”, a adunat la aceeaşi masă 30 de tineri implicaţi în societate. În acelaşi timp, au fost trimise invitaţii către autorităţile publice locale din judeţul Ialomiţa.

 

Evenimentul are la baza Dialogul Structurat. Dialogul Structurat cu TINErii reprezintă instrumentul folosit la nivelul Uniunii Europene pentru luarea în considerare a opiniei tinerilor la momentul realizării politicilor care au impact asupra tinerilor.  

 

Pentru a reuși acest lucru, Dialogul Structurat aduce împreună la discuții tinerii și persoanele aflate în poziții decizionale cheie, mai exact autorităţile publice locale şi reprezentanţii de ONGT-uri locale.

 

Proiectul este organizat ca urmare a formării reţelei de lucrători de tineret, ce a fost desfăşurat la Baia Mare, în perioada 10-16 iunie 2016, de către Ministerul Tineretului şi Sportului, judeţul Ialomiţa având 2 reprezentanţi.        

 

Gazdele acestui eveniment au fost doi Ambasadori ai Dialogului Structurat cu Tinerii, Andrei Pătraşcu şi Alexandru Vlad din cadrul Forumului Tinerilor din România, respectiv două tinere, lucrători de tineret ai echipei “tineREŢEA”, Adina Neagu şi Cristina Ion.     

    

Invitatul special din cadrul Cafenelei Publice a fost Dl Primal al Municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, care a onorat invitaţia oferită şi care a transmis tinerilor un mesaj de suţinere în ceea ce priveşte ajutorul dumenalui şi al instituţiei coordonate, în derularea şi desfăşurarea evenimentelor viitoare, bineînţeles, aşteptând de la aceştia nişte rapoarte, sau idei prin care să se soluţioneze aceste probleme pe care le au, astfel concretizându-se într-un mod eficient aceste întâlniri dintre tineri şi autorităţile publice locale.        

   

Participanţii, în număr de 30, au fost impărţiţi la 5 mese, unde s-au dezbătut 5 din cele 6 întrebări propuse de Trioul prezidential al Uniunii Europene (Ianuarie 2016 – iunie 2017) precum şi alte probleme locale cu care aceştia se confruntă. Invitaţia noastră a fost îndreptată şi către ONG-urile ialomiţene şi astfel alături de noi au fost reprezentanţi ai Interact Slobozia, Consiliul Judeţean al Elevilor Ialomiţa şi Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor – filiala Ialomiţa. De asemeni un consilier al Consiliului Judeţean Ialomiţa, doamna Creola Buzu, ne-a fost alături la moderarea discuţiilor şi a ajutat pe tineri să înţeleagă cum pot fii sprijiniţi de către consiliu, în demersurile lor cum cum trebuie să acţioneze în acest scop. Astfel, dumenaei a propus deja un plan pentru realizarea unui Street Park pentru roller, skate, biciclete şi alte activităţi, proiect ce sperăm să fie concretizat.         

 

În scurt timp, discuțiile ce au avut loc la această cafenea publică vor forma un raport al evenimentului ce va fi folosit ca principal obiect de discuție în dialogul cu autoritățile locale și naționale. Acesta o să fie înaintat domnului primar şi totodată ideile tinerilor vor face parte din cadrul Raportului pe ţară ce va ajunge la Uniunea Europeană. 

 

Forumul Tinerilor din România este federația neguvernamentală, apartidică, non-profit, ce reprezintă peste 165 de organizații de tineret din România. Viziunea noastră este o lume în care tinerii își pot atinge întregul potențial, iar prin organizațiile neguvernamentale încurajăm, susținem, implicăm și reprezentăm tinerii din România.

 

Evenimentul de faţă şi celelalte din lunile viitoare fac parte din contextul trioului Președințiilor Consiliului Uniunii Europene asigurat de Olanda, Slovacia și Malta, în intervalul ianuarie 2016 – iunie 2017, având ca prioritate tematică a discuțiilor „Capacitarea tuturor tinerilor în sensul implicării lor într-o Europă diversă, conectată și incluzivă. Pregătiți pentru viață, pregătiți pentru societate”.

 

Lasă un răspuns