Festival de datini şi obiceiuri de iarnă la Gura Ialomiţei

În prag de Crăciun, sătenii din comuna Gura Ialomiţei au primit colindători din Brăila, Galaţi, Vrancea şi Ialomiţa la prima ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă. Căminul Cultural din Luciu a răsunat preţ de câteva ore de urături şi acorduri străbune, pe ritmuri tradiţional româneşti, dar şi cu specific din zonele cetelor de colindători. Evenimentul a reunit zeci de artişti din cele patru judeţe, un public dornic de spectacol şi iubitor de tradiţii, precum şi oficialitaţi inimoase, care au făcut posibilă desfăşurarea unei manifestări de suflet.

Păstrătoare de obiceiuri şi tradiţii, cetele de colindători din cele patru zone etnografice, au colindat aşa cum e datina din străbuni, aducând publicul în spiritul sărbătorilor de iarnă. Lângă bradul împodobit, în ţinute autentice, ansamblurile folclorice au cântat colinde, au dansat pe ritmuri populare, au urat ca la români şi au jucat cu măşti şi zurgălăi, împărtăşind publicului bucuria Crăciunului şi înnoirii anului.
Toţi participanţii la festival au primit diplome şi cupe. Spectacolul a fost încheiat de gazde cu vechi colinde româneşti.
În urma unui demers început anul acesta, Căminul Cultural din Luciu va purta din 2017 numele Anei Cassian, soţia fondatorului grupului bărbătesc „Spicul”, mesager al obiceiurilor si tradiţiilor din comuna Gura Ialomiţei.

Lasă un răspuns