Scoarţe româneşti într-o expoziţie inedită la Muzeul Naţional al Agriculturii

Seria manifestărilor expoziţionale din 2017 a fost deschisă la Muzeul Naţional al Agriculturii cu o expoziţie de scoarţe româneşti. Adunate din toate zonele geografice ale ţării, ţesăturile din lână, folosite odinioară la decorarea interioară a caselor ţărăneşti, sunt vechi de mai bine de o sută de ani. Acestea acopereau pereţii, paturile, laviţele şi podelele locuinţelor pentru a le spori confortul, dar şi pentru ale asigura căldura pe timpul iernii. Scoarţele româneşti s-au impus în întreaga lume prin originalitate şi varietatea modelelor, iar în prima zi de expunere la Slobozia, au fost admirate de zeci de privitori.

Meşteşugul ţesutului de scoarţe s-a dezvoltat mai ales în secolele XVII- XVIII, stimulat de influenţa turcească. Tot în această perioadă au apărut şi cele mai multe ateliere de ţesut, în special în mănăstiri. Scoarţele româneşti au urzeala din fire de lână, cânepă sau bumbac, iar coloritul vegetal a fost înlocuit cu cel chimic. Ţesăturile rămân însă unice prin compoziţia lor.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ionel Gae, a apreciat promovarea în rândul tinerei generaţii a scoarţelor scoase din lada bunicilor şi a ustensilelor folosite la ţesut.
Expoziţia va fi admirată la începutul săptămânii viitoare chiar de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, care va efectua o vizită de lucru în reşedinţa de judeţ. Iubitorii de meşteşuguri vor putea vizita expoziţia timp de o lună, după care aceasta va fi înlocuită cu o nouă expoziţie de artă tradiţională, realizată de elevii Liceului de Artă din Slobozia.

Lasă un răspuns