Canicula afectează și necuvântătoarele

Animalele suferă la fel de mult ca şi oamenii la temperaturi extreme. Pentru orice fiinţă necuvântătoare, vara toridă provoacă un stres metabolic. Cel mai mare efort este pentru inimă, dar şi pentru vasele de sânge.
Crescătorii de animale trebuie să ia măsuri pentru a preveni îmbolnavirea sau chiar decesul lor.

1. Proprietarii de animale au obligația de a asigura în permanență cantități suficiente de apă proaspată și hrană pentru animale, să asigurare un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a razelor solare, să nu utilizeze animalele la muncă în intervalul de timp 12.00-16.00, dacă temperatura exterioară la umbră depășește 25° C;
– pentru animalele prezente la pășune se vor lua măsuri să fie asigurate surse permanente de apă proaspătă și hrană, precum și umbrare unde animalele să poată fi adăpostite; O vacă de lapte trebuie să bea 38 – 52 de litri de apă zilnic, un cal, 20 – 45 de litri, o oaie – şase litri, un porc – între patru şi 11,5 litri, iar o pasăre de curte, jumătate de litru, arată ANSVSA.
– la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.
– în conformitate cu prevederile Ordonanței 47/2005, proprietarii de animale (din gospodăriile populației) vor notifica în caz de mortalități consiliile locale pentru ecarisarea teritoriului.
2. Unitățile cu activitate de creștere a animalelor și abatorizare vor lua măsuri pentru:
– programarea transporturilor de animale către abatoare, astfel încît să se evite perioada zilei cînd temperaturile pot afecta bunăstarea animalelor transportate la abatoare în scopul tăierii/sacrificării ;
– adaptarea programului de transport și de tăiere astfel încât să nu se producă un stres suplimentar animalelor;
-instruirea personalului operator responsabil cu mișcarea, cazarea, contenționarea, asomarea și sacrificarea animalelor .

Lasă un răspuns