Ministrul Daea și mari fermieri au participat la Ziua Porumbului în Ialomița

Cei mai importanți fermieri din România în frunte cu ministrul agriculturii, Petre Daea, s-au aflat joi ( 14 septembrie 2017) în Bărăgan, la Ziua Porumbului, manifestare tradițională organizată de Nicolae Sitaru, administratorul firmei Elsit, în propria fermă din localitatea ialomițeană Orezu. Ajuns la ediția a VIII-a, evenimentul a avut invitați de seamă, dar și cifre îmbucurătoare pentru agricultura românească, aliniate la cele europene. Cultura porumbului a avut un an bun! Nu doar în Bărăgan! Producțiile au fost ajutate de cantitatea însemnată de precipitații, astfel că recoltele la hectar au depățit 14 tone. Din cei peste 80 de hibrizi înscriși, un sfert au avut producții record. Cea mai mare a fost înregistrată la unul dintre hibrizii DEKALB, cu o producție de 15 tone/ha.
După declarațiile făcute chiar la intrarea în câmp, ministrul Daea a participat la o demonstrație practică. Oficialul guvernamental s-a urcat chiar în combină pentru a observa atât terenul, cât și eficiența tehnologiei.

Vizita oficialilor a continuat la fiecare din cele aproximativ 20 de standuri ale companiilor prezente la manifestare, producătoare de utilaje, seminţe şi de pesticide. Producțiile obținute cu hibrizii de porumb din portofoliul celor mai importante companii seminciere au putut fi observate în câmp.
Tehnologia invoatoare își spune și ea cuvântul când vine vorba de agricultură performantă, astfel că mare parte dintre utilajele expuse au fost deja utilizate de fermierii din Bărăgan.
Reuniunea din câmp a celor mai importanți fermieri din România, care de 8 ani se adună la Orezu, pentru a prezenta producțiile, dar și pentru a dezbate problemele cu care se confruntă agricultura românească, este o mândrie și pentru administrația locală a comunei Ciochina.
Nu doar Ialomița se mândrește cu producții bune la cultura porumbului, ci și județul vecin. Fermier cu ștate vechi, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, apreciază anul 2017 ca fiind un an agricol bun.
Fermieri din Bărăgan dar și din alte zone agricole ale țării s-au adunat la o masă câmpenească, unde au fost trase concluziile anului agricol. În ceea ce privește cultura porumbului se speră ca România să devină cel mai important producător din Europa. Și pentru ca agricultura să nu mai rămână la mila naturii, tehnologia inovativă, hibrizii de calitate și apa din pânza freatică să fie folosite pentru cele mai mari producții.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic din care nu au lipsit cântecele populare și dansurile tradiționale românești.

Lasă un răspuns