„Costică Acsinte din casele noastre”

Expoziție document la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”! O istorie de șase decenii, sursprinsă de obiectivul lui Costică Acsinte, supranumit fotograful Sloboziei, se prezintă în imagini publicului! 55 de fotografii, culese de la 24 de oameni din Slobozia, București, Grivița, Perieți, Fetești și Păltiniș, dau glas pe simeze unor vremuri știute doar de bunicii și părinții noștri. Cei care îl chemau pe Costică Acsinte, să le imortalizeze cu aparatul de fotografiat bucuriile și tristețile. Portrete, întâlniri, petreceri și ipostaze de studio, din perioada 1920- 1980, cu însemnările lor, ne fac o incursiune în trecut, în viețile ialomițenilor de atunci.
Expoziția fotografică „Costică Acsinte în casele noastre” este un proiect al Asociației Culturale „Atelierele Albe” și Consiliului Județean Ialomița, prin Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”. Deși numai 55 de fotografii sunt pe simeze, colectate au fost peste 300. Toate susrpinse precis de fotograful Acsinte. Fiecare cu povestea ei, cu povești despre oameni și vremuri. Colectarea lor s-a făcut direct din casele ialomițenilor, care le-au dăruit cu încredere echipei de proiect.

Cronica în imagini a vieții sociale văzute de Costică Acsinte a atras zeci de vizitatori la vernisaj. În unele fotografii, privitorii chiar au putut vedea umbra fotografului, portretul său și dialogul pe simeze al maestrului Acsinte cu ucenicul său Victor.
După ce echipa de proiect a călcat în casele ialomițenilor și i-a însoțit prin poveștile lor pe ulițe, în curți, pe câmp, la nunți și la botezuri, precum și în anii de război, în care familiile au râmas împreună doar în fotografii, selecția a fost grea. Conceptul curatorial îi aparține Cristinei Irian, de la Omnia Photo, cea care a selectat 55 din cele 325 de fotografii colectate. Și tot atâtea amintiri personale ale celor 24 de deținători.
Participanții la vernisaj au primit și catalogul expoziției, iar galeriile rămân deschise vizitatorilor.

Lasă un răspuns