Ecosistem piscicol la Grădina Zoologică din Călărași

„Reabilitarea infrastructurii de mici dimensiuni din cadrul Grădinii Zoologice Călărași pentru promovarea în scop didactic a unui ecosistem piscicol” este titlul proiectului implementat de Primăria Municipiului Călărași în Grădina Zoologică, cu ajutorul fondurilor europene.
Au fost amenajate 3 insule, un bazin cu o suprafață de aproximativ 4.200 mp luciu de apă, alei, foișoare cu bănci și mese de lemn, precum și materiale informative educative.
Bazinul este amenajat în scop didactic și pregătit în acest sens prin plantarea diverselor specii de plante specifice bălții dunărene: papură, stuf, salcie etc.
În crengile de sălcie rupte cuibăresc pescăruși, rațe, și alte păsări care sunt atrase de zonă propice pentru așa ceva. Bazinul nu a fost gândit ca să fie umplut cu apă decât la nivelul existent în acest moment, tocmai pentru a face posibilă observarea plantelor care au fost plantate special și se dezvoltă în acest ecosistem. Păsări de baltă precum pelicanii, rațele, dar și lebedele-locatari mai vechi ai Grădinii Zoologice, au fost aduse să viețuiască în zonă amenajată.
Pentru informații privind păsări, plante și animale specifice zonei de baltă dunărene au fost realizate planșe care prezintă, aproape în mod didactic, informații minimale despre acestea. Întregul ecosistem poate fi utilizat, așa cum s-a și intenționat în etapa de pregătire a proiectului, ca zonă de desfășurare a orelor de biologie și zoologie, ca zonă de relaxare și informare în același timp, printr-un contact direct cu natura, atât de către elevi, cât și de orice persoană dornică să petreacă timp în natură, într-n context puțin diferit de acela al uni parc clasic.
Cele trei foișoare permit conectarea prin prize la rețeaua de alimentare cu energie electrică, sunt iluminate pe timp de noapte, sunt dotate cu mobilier (mese și bănci din lemn) astfel încât atât relaxarea cât și activitățile didactice să se poată desfășura în condiții plăcute.

Lasă un răspuns