Târg tematic- „Pâinea şi Vinul” la Muzeul Naţional al Agriculturii

Grâul şi viţa de vie sunt cele două elemente esenţiale, pline de simbolism pentru viaţa omului de la începuturile sale pe pamânt. Pâinea si vinul au pentru români o semnificaţie aparte, atât datorită practicilor agrare tradiţionale, cât şi relaţiei omului cu Dumnezeu. „Pâinea si vinul” reprezintă şi tema unei expoziţii deschise la Muzeul Naţional al Agriculturii, o dată cu primul târg de produse tradiţionale româneşti. Timp de trei zile, intr-o manifestare care îmbina istoria cu modernitatea, producători din toată tara ofera ialomiţenilor produse cu certificat european, alături de painea calda din cuptor şi mustul dulce. Evenimentul a fost deschis oficial de autorităţile judeţului.

După vernisarea expoziţiei in holul muzeului, unde vizitatorii au putut vedea uneltele şi tehnicile de muncă legate de fertilitatea pamântului, dar şi credinţele despre însuşirile magico- rituale ale pâinii şi vinului, animaţia s-a mutat in curtea instituţiei unde au fost făcute demonstraţii de copt pâinea la ţest şi la cuptorul tradiţional şi de obţinere a mustului proaspăt prin zdrobirea strugurilor în teasc. Toti invitaţii au putut degusta cele două preparate şi au putut încerca să modeleze pâini rituale şi să împletească spice de grâu, alături de copii.
10 producători români cu certificate europene au adus la târg produse tradiţionale româneşti, precum brânzeturile de Bran, magiunul de Topoloveni, strugurii de Vrancea sau pastrama de oaie din Şimleul Silvaniei. Dar şi vinuri din podgorii renumite ale tarii.
Evenimentul desfăşurat in inima Bărăganului a răsunat de acorduri desprinse din sacralitatea satului românesc cu ajutorul grupului de copii din Giurgeni, care au susţinut un recital la mandoline, şi al grupului „Colinda” din Jilavele.

Lasă un răspuns