Concluziile exercițiului național – PROCIV 2017

Oficialii au adus în atenția opiniei publice rezultatele modului în care s-a realizat testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, precum și importanța existenței mijloacelor performante de anunțare a populației în caz de urgență, pe întreg teritoriul țării.
Principalele concluzii care au reieșit în urma acestui exercițiu vizează nevoia implementării unui sistem integrat de avertizare și alarmare a populației, care să permită, în timp scurt, acționarea unui număr mare de sirene și transmiterea, prin intermediul acestora, a mesajelor de tip voce cu recomandările pentru populație.
De asemenea, pentru creșterea semnificativă a gradului optim de acoperire, s-a identificat necesitatea completării echipamentelor de avertizare și alarmare existente, respectiv centralizarea acestora pentru acționarea simultană, în caz de urgență.
În același timp, eficientizarea modului de înștiințare a populației asupra situațiilor de urgență de amploare și intensitate deosebite, conduc la nevoia de implementare a unor sisteme alternative de anunțare, respectiv de utilizare a unor sisteme de tip „cell broadcast messages”.
La nivelul județului Ialomița, exercițiul s-a desfășurat în data de 18.04.2017, când au fost transmise semnale de înștiințare prin sms către 66 de primari, 44 membri CJSU și tot efectivul de cadre al ISU Ialomița. Modul de acțiune al autorităților locale la primirea mesajului de înștiințare a fost verificat, prin sondaj, prin prezența în teren a unor cadre din partea ISU Ialomița, în 21 de unități administrativ-teritoriale, urmărindu-se, în principal, următoarele:
– primirea și confirmarea de primire a mesajului de înștiințare;
– introducerea semnalului de alarmare, corectitudinea folosirii semnalului de ”Alarmă la dezastre”;
– starea de funcționare a sirenelor și audibilitatea acestora pe teritoriul localității.
Sistemul de înştiinţare-alarmare la nivelul judeţului se compune din 112 sirene (91 electrice și 21 electronice), care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.
Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratului pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. În anul 2016, funcționalitatea sistemelor de înștiințare – alarmare a fost testată prin intermediul a peste 80 de exerciții de alarmare, executate în colaborare cu serviciile voluntare și private pentru situații de urgență.
În cele 21 de localități unde, pe timpul exercițiului, au fost prezente cadre ale ISU Ialomița, au fost monitorizate 61 de sirene. Dintre acestea, doar două nu au fost operaționale, urmând ca defecțiunile să fie înlăturate în perioada imediat următoare.
Timpul mediu de răspuns de la primirea semnalului de înștiințare și până la acționarea sirenelor a fost de 5 minute pe întreg teritoriul județului, înregistrându-se un singur caz în care nu a fost introdus semnalul corect de ”Alarmă la dezastre”.
Pe parcursul desfășurării exercițiului, autoritățile locale și cetățenii au adoptat un comportament corect, operativ și receptiv. În timpul exercițiului, nu au fost primite sesizări și apeluri la 112 de la cetățeni.

INFO BACKGROUND:
În perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a declanșat, la nivel național, mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și au fost acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației.
Timp de patru zile au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.
La nivel național există 7.713 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 6.680 de sirene au fost acționate în cadrul exercițiului.
Din punct de vedere al acționării centralizate, 2.415 dintre sirenele funcționale pot fi comandate din dispeceratele inspectoratelor pentru situații de urgență, iar 3.630 mijloace necesită declanșare locală.
Referitor la timpul de răspuns în cazul acționării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2 minute, iar pentru cele cu acționare locală a fost de 12 minute.
Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.

Lasă un răspuns