Campania „Aripi Frânte” în Ialomița

Inițiată de Poliţia Română şi Asociaţia Necuvinte, campania are ca scop informarea potențialelor victime ale violenței în familie cu privire la posibilitățile pe care acestea le au pentru a se apăra împotriva agresorilor și se adresează persoanelor care se află într-o situație d tip abuziv și fac primii pași spre a ieși din acel mediu.

Creşterea gradului de siguranţă al populaţiei în raport cu diverse forme de manifestare a infracţionalităţii reprezintă un obiectiv important al activităţii de prevenire a criminalităţii.

Femeile, copiii şi persoanele în vârstă constituie categorii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate atât în spațiul public, cât și în mediul intrafamilial. Pentru prevenirea victimizării acestor grupuri țintă, este necesară proiectarea şi dezvoltarea permanentă a unor demersuri în cadrul cărora să se promoveze, în primul rând, modalităţi de gestionare eficientă a situaţiilor de risc.

În acest sens, polițiștii de analiză și prevenire a criminalității, împreună cu cei de la ordine publică, au desfășurat activități informativ-preventive la sediile unor unități economice de pe raza județului, activități ce au avut ca scop reducerea riscului de victimizare a persoanelor identificate că sunt potenţiale victime ale violenţei în familie.

Poliţiştii doresc să concentreze un număr mare de întâlniri cu cetăţenii într-o perioadă de timp bine determinată, astfel încât, în colaborare cu parteneri, autorităţi locale, unităţi de învăţământ sau mass-media, elevii şi părinţii să fie informaţi despre necesitatea adoptării unei conduite de autoprotecţie în vederea reducerii riscului de victimizare.

Broșuri informative ale campaniei vor fi distribuite în toate unităţile de poliţie de la nivel judeţean, iar în locuri publice va fi postat afișul campaniei.

Recomandări ale polițiștilor ialomițeni, pentru prevenirea și combaterea actelor de violență, îndeosebi între membrii unei familii:

Evitaţi certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de alcool, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relații extraconjugale sau deficitul financiar.

Pentru aplanarea unor astfel de conflicte, se recomandă să acţionaţi cu tact si răbdare, fără a ţine cont de emotivitatea firească ce se instituie în asemenea cazuri.

Dacă unul dintre membrii familiei este iritat şi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, sau are tendinţe de agresivitate, feriţi din calea acestuia orice obiecte tăietoare, înţepătoare sau contondente.

Nu lăsați rudele să intervină în discuții, deoarece acestea pot deveni părtinitoare.

Identificaţi şi degajaţi căile prin care, în caz de necesitate, puteţi părăsi uşor locuinţa atunci când se agravează conflictul(uşi, ferestre, scări etc.).

Stabiliţi în prealabil cu vecinii ori rude apropiate, ca ei să alerteze poliţia în cazul în care aud zgomote suspecte sau strigăte din locuinţa dumneavoastră.

Ascundeţi cheile de rezervă de la locuinţă, automobil, ca în momentul de criză să le puteţi lua şi părăsi uşor casa.

Păstraţi într-un loc sigur o sumă de bani, documentele personale şi ale copiilor.

Se recomandă să aveţi stabilit un loc de refugiu, în siguranţă, în cazul unei crize familiale.

Dacă situaţia devine critică, părăsiţi locuinţa imediat, chiar dacă nu reuşiţi să luaţi lucrurile de primă necesitate. Integritatea fizică a dumneavoastră şi a copiilor este mai presus de orice.

O familie în care există violență, nu este ”o familie”.

Lasă un răspuns