10 milioane de euro pentru dezvoltarea comunelor ialomiţene Traian şi Valea Ciorii

Comunele ialomiţene Traian şi Valea Ciorii se vor bucura de finanţări europene de aproximativ 10 milioane de euro, bani proveniţi din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Aceştia vor fi cheltuiţi pentru dezvoltarea comunitară prin măsuri integrate, clasate în trei mari componente: educaţie, ocupare şi creşterea calităţii vieţii. La nivel naţional sunt finanţate 50 astfel de proiecte, două din judeţul Ialomiţa. Cu mândria semnării contractului de finanţare cu 5 milioane de euro, echipa de implementare a proiectului a organizat în ambele comune câte o conferinţă de lansare a acestuia, la care au participat membrii grupului ţintă, oficialităţi locale şi judeţene, experţii de proiect şi reprezentanţi ai presei. Prima conferinţă a fost suţinută în comuna Traian, care dă startul proiectului pentru 3 ani, pentru aproximativ 900 de beneficiari, însemnând o treime din populaţia actuală.
Proiectul din comuna Traian este singurul din regiunea Sud-Muntenia, iar cifrele sunt optimiste: peste 330 de copii (din care 187 romi) vor beneficia de activități educaționale suplimentare celor școlare , 200 persoane vor finaliza 8 clase în cadrul programului „A doua șansă”, peste 470 de persoane apte de muncă vor fi consiliate și orientate profesional, iar 115 persoane (din care 25 romi) vor fi angajate la finalul proiectului. 22 de persoane își vor deschide propria afacere cu finanțare din proiect (25.000 euro/afacere).

66 de gospodării care dețin acte de proprietate din cele 245 ai căror membri formează grupul țintă, vor fi renovate. Toate cele 879 de persoane din grupul ţintă (din care 234 de etnie romă) vor beneficia de servicii sociale și medicale suplimentare și vor participa la activități de incluziune socială și coeziune comunitară.
Să ai atâţia bani europeni pe mână, nu este lucru uşor, iar responsabilitatea cheltuirii lor este una imensă. O spune chiar preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Moraru, care a atras primele finanţări europene în Ialomiţa, pe când era primarul oraşului Amara.
Şi Valea Ciorii tinde să fie o „eurocomună”! Pe aceeaşi axă de finanţare, echipa de proiect va cheltui 5 milioane de euro pe implementarea de măsuri integrate pentru ca 655 de persoane să iasă din situaţia de risc de sărăcie şi excluziune socială. 50 de gospodării vor fi renovate, iar 17 săteni vor avea propria afacere.
Proiectul are o durată de implementare de 36 de luni, dar pentru 9 din cele 11 servicii sociale şi medicale, autorităţile îşi asumă sustenabilitatea şi după finalizarea proiectului pentru a genera un efect pozitiv pe termen lung în cadrul comunităţii.
Şi managerul de proiect, secretarul comunei, este optimist în ceea ce priveşte rezultatele la finele celor 3 ani de implementare.
În anul şcolar trecut, 10 elevi din comună au abandonat şcoala, astfel că activităţile educaţionale ale proiectului, precum şi finanţarea modernizării dotărilor din şcoală, vor reduce riscul abandonului.
Autorităţile judeţene susţin şi proiectul din Valea Ciorii, care va reduce săracii Ialomiţei cu 655 de persoane, membrii a peste 240 de familii din comună.
Ambele comune vor beneficia în cadrul proiectelor integrate de o finanţare europeană nerambursabilă de aproximativ 10 milioane de euro.

Lasă un răspuns