Târgul „Pâinea şi Vinul” a atras sute de vizitatori la Muzeul Naţional al Agriculturii

Pâinea coaptă la ţest şi mustul dulce au atras sute de vizitatori la târgul „Pâinea şi vinul”, deschis la Muzeul Naţional al Agriculturii. Mirosul de pâine caldă, proaspăt scoasă de sub ţest, şi licoarea aromată obţinută din strugurii storşi sub ochii pofticioşilor au încântat toţi degustătorii, la a doua ediţie a târgului. Cuptoarele au fost şi ele încinse de bucătari, ca toată lumea să guste pâine tradiţională, iar tocitoarea a zdrobit strugurii proaspăt culeşi cât să curgă must în fiecare pahar.
Standuri cu produse tradiţionale româneşti din diverse zone ale ţării au întregit oferta tîrgului amenajat în curtea muzeului, lângă casa ţărănească. Vizitatorii au putut degusta bulz ciobănesc şi pastramă de oaie, preparate la grătar, iar gospodarii şi-au putut completa proviziile de iarnă cu legume şi fructe autohtone.

În ziua deschiderii Târgului (22 septembrie 2017), au fost organizate şi ateliere de modelat pâini rituale şi de împletit spice din grâu, la care au participat elevi de la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia. Cu lucruri făcute manual au venit şi producători din ţară ce au oferit la vânzare produse originale.
Ambianţa muzicală a fost asigurată de formația de mandoline “Nuferii Dunării” din Giurgeni şi de Ansamblul “Colinda” din Jilavele. Manifestarea a intrat rapid în calendarul judeţean al evenimentelor culturale şi devine tradiţional pentru întreaga ţară.
PÂINEA ŞI VINUL este o tematică promovată încă din 2011, când la Slobozia s-au desfăşurat lucrările celui de-al XVI-lea CONGRES INTERNAŢIONAL AL MUZEELOR DE AGRICULTURĂ, având ca temă “PÂINEA ŞI VINUL – Corespondenţe istorice, etnologice, tehnologice şi culturale”.
Târgul are porţile deschise până duminică, la orele 14.

Lasă un răspuns