21 septembrie- Ziua Contabilului Român

Filiala Ialomiţa a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a sărbătorit pe 21 septembrie Ziua Naţională a Contabilului. Manifestările organizate cu acest prilej s-au desfăşurat sub egida „CECCAR – 95 ani de existenţă”, aniversare dedicată împlinirii a 95 ani de la constituirea CECCAR, această organizaţie profesională devenită un brand naţional, emblematic pentru ceea ce înseamnă calitatea profesiei contabile.
La eveniment au participat profesioniştii contabili din judeţ, membri ai CECCAR sau angajaţi în diverse ramuri ale economiei, dar şi reprezentanţii instituţiilor publice. Întâlnirea a avut loc în sala de festivităţi a Centrului Cultural Unesco „Ionel Perlea” şi a fost prezidată de conducerea filialei judeţene CECCAR.

Ediţia a XII-a a Zilei Contabilului Român a fost deschisă cu o scurtă prezentare a activităţii CECCAR pe anul 2016, care a făcut referire la participarea activă a corpului la dezbaterea proiectelor de acte normative care privesc atât profesia contabilă, problematica fiscală, reglementările sistemului financiar bancar şi activitatea antreprenorială.
Instituirea zilei contabilului român pe 21 septembrie este legată de faptul cã profesia contabilã este privitã ca cea care gestioneazã, calculeazã şi pãstreazã echilibrul între “cât trebuie” şi “de unde luãm”. Cu alte cuvinte, este o profesiune ce presupune mult tact şi echilibru. Astfel, s-a ales ziua de 21 septembrie, ziua echinocţiului dintre varã şi toamnã, când ziua este egalã cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţã, balanţa fiind şi instrumentul de lucru al contabilului, aflat în permanent echilibru (între „activ” și „pasiv”). La zi aniversară, invitaţii la acest eveniment au adresat mesajul lor şi urările specifice.
Filiala judeţeană a CECCAR numără 337 de membri activi, din care 277 experţi contabili, 60 de contabili autorizaţi şi 67 de cenzori. În semn de recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea profesiei contabile, au primiti diplome de merit şi plachete din partea conducerii instituţiei primul preşedinte al filialei si primul secretar. Invitaţii la evenimentul aniversar au primit şi ei diplome de excelenţă.
Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de existenţă a CECCAR, în Ialomiţa a fost realizat un top local al celor mai bune societăţi membre CECCAR.Diplome de merit au primit toţi contabilii, membrii CECCAR Ialomiţa. Dar şi o lecţie de istorie despre cei 95 de ani de profesie contabilă în România. În anul 1921, pe 21 septembrie, reputatul om de ştiinţă şi profesor universitar Grigore Trancu- Iaşi a prezentat în Parlamentul României Legea Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili.
Manifestarea dedicată zilei aniversare s-a încheiat cu un program artistic şi de socializare, la care invitaţi speciali au fost dansatorii Ansamblului Folcloric „Doina Bărăganului”, solista Nicoleta Rădinciuc Vlad şi grupul umoristic format din actorii Valentina Fătu şi Vasile Muraru.

Lasă un răspuns