Fotograful Costică Acsinte, în expoziţie permanentă la Slobozia

Costică Acsinte, fotograful ialomiţean despre care s-a dus vestea în toată lumea, se află din nou pe simeze! După ce Muzeul judeţean de Istorie i-a pus la loc de cinste colecţia de imagini surpinse de obiectivul său prin Slobozia de altădată, acum Centrul Cultural UNESCO „ Ionel Perlea” i-a rezervat lui Costică Acsinte un loc aparte în Galeriile Arcadia. 21 de fotografii, realizate de celebrul fotograf prin Bărăgan au fost imprimate la o calitate superioară, pentru a dăinui ca parte din istorie încă un veac de acum încolo, au fost expuse spre încântarea iubitorilor de frumos şi a celor interesaţi de trecut. Lor li s-au alăturat patru prelucrări inedite, care arată că Acsinte Costică a fost mai mult decât un simplu fotograf, ci un mare artist şi culegător de poveşti de prin satele Bărăganului.

Costică Acsinte a rămas în casele şi amintirea bunicilor şi străbunicilor cu fotografiile sale. Deşi sunt mii de instantanee donate de familie şi adunate din casele oamenilor, încă se mai găsesc fotografii însemnate de fotograf. Numai Muzeul Judeţean deţine 2500 de plăcuţe fotografice, realizate între anii 1935-1945. Acestora li se adaugă o colecţie valoroasă de 300 de fotografii din primul război mondial. Talentul şi notorietatea lui Costică Acsinte au atras atenţia multor iubitori de frumos şi de istorie, care astăzi scriu cărţi despre el, realizează filme şi îl expun spre admiraţia tuturor.
Demersul lui Cezar Popescu de a-l pune la loc de cinste pe Costică Acsinte a fost început în urmă cu mulţi ani de familia fotografului şi de oamenii de cultură ai vremii.
Costică Acsinte, născut de Ziua Americii , în Perieţi, acum 120 de ani, a activat ca fotograf de război, deschizând, după ce a fost lăsat la vatră, atelierul „Foto Splendid”. Acolo au fost prelucrate fotografiile despre locuri şi oameni ai timpului său, azi istorie. Tezaurul foto- documentar a fost păstrat de familie după moartea sa din 1984.
Costică Acsinte, păstrat în vitrinele bunicilor şidigitalizat totodată, a ajuns şi personaj de film în documentarul românesc al lui Radu Jude, „Ţara moartă”, prezentat la TIFF şi care din august va rula şi în România. Vom redescoperi fotografia ca acea fereastră, prin care privim în trecutul nu foarte îndepărtat, pe cînd oamenii priveau nemişcaţi la obiectiv.

Lasă un răspuns